Programul USR -scurtă analiză

Image result for uniunea salvati romania

Am primit în seara aceasta, când ieșeam de la metrou, un pliant progandă pentru a vota USR la alegerile din decembrie, în care se aflau și câteva idei principale pe care vor să le pună în practică după aceste alegeri, dacă vor obține o majoritate parlamentară cu care să formeze noul guvern al României. Dat fiind faptul că nu am o preferință pentru vreun partid politic din România, ci doar din punct de vedere ideologic, am decis să-l accept pentru a vedea dacă sunt convins sau nu de ideile promovate.

Vreau să încep această scurtă analiză prin propunerea de reducere a numărului de parlamentari la 300, pusă acolo pe pliant fără nici un fel de argument de susținere a acestei idei. Probabil a fost prima idee care a făcut ca USR-ul să piardă votul unui cetățean indecis ca mine pentru că, într-o democrație, unul din elementele principale îl constituie reprezentativitatea. Cum ar putea un singur om să reprezinte peste 600 de mii de cetățeni? Băieți, unul din primele lucruri pe care le-am învățat la facultate e că o democrație costă, în sensul că cu cât numărul de parlamentari e mai mare (nici exagerat de mare), cu atât cetățenii sunt mai bine reprezentați în Parlament deoarece fiecărui parlamentar îi va reveni un număr mai mic de cetățeni pe care trebuie să-i reprezinte cum știe el mai bine.

De asemenea, un lucru benefic în ceea ce privește programul USR este alocarea a 6% din PIB pentru învățământ. Sunt total de acord cu această măsură, chiar e necesar să fie îmbunătățit accesul la educație, dar mai ales calitatea educației primite. Mai mult, înființarea școlilor profesionale este un punct important în sistemul de educație, însă ar trebui în același timp să fie și promovate aceste școli din cauza temerii românilor pentru acest tip de școli și obsesiva idee cu „a face” facultate. Sunt exemple de state (Germania) în care cetățenii preferă de multe ori școlile profesionale în detrimentul facultăților. O aberație totală, din punctul meu de vedere, privind schimbările din sistemul de educație o reprezintă „programa școlară axată pe practică, nu doar pe teorie”, doar din simplul fapt că dacă s-ar produce asemenea schimbare, efectul nu va fi de moment, ci în timp, ori USR-ul nu poate aștepta minim 10 ani pentru a vedea rezultatele unei reforme care nu se poate face peste noapte. De asemenea, în cadrul școlilor profesionale, da, este necesară o îmbinare a lucrului practic cu teoria, însă nu putem vorbi la fel de liceele teoretice, unde ar trebui să fie axată teoria mai mult pe teorie decât pe practică pentru a putea pregăti elevii pentru mediul universitar. De aici, ar trebui și făcută o diferență între profilele liceelor, anume dacă faci un liceu tehnologic, sa nu ai posibilitatea de a intra la o facultate și invers, dacă ai terminat un liceu teoretic să nu ai posibilitatea înscrierii la o școală profesională.

Ar fi mai multe de spus, însă mai e destul timp până la alegeri. Voi reveni zilele următoare cu o analiză asupra programului de guvernare al PSD-ului.

Reclame

Un gând despre “Programul USR -scurtă analiză

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s