Biserica, statul sau cum nu sunt separate acestea

Mda…Deși nu sunt cetățean al Republicii Moldova, chiar sunt interesat și încerc pe cât posibil să urmăresc aceste alegeri prezidențiale care se desfășoară acum peste Prut, mai ales că acum e ”lupta” decisivă dintre Igor Dodon și Maia Sandu.

Am remarcat cu stupoare faptul că orice se întâmplă în România, la câțiva ani distanță se petrece și în Moldova, anume faptul că biserica ortodoxă se implică activ în alegerile prezidențiale, deși ar trebui să rămână neutră, lăsând totul la voia cetățenilor. Remarc cu stupoare faptul că deși personajele sunt altele, totuși acțiunile sunt identice. Nu știu câți își amintesc că și biserica ortodoxă din România s-a implicat în turul 2 al ultimelor alegeri prezidențiale, dintre Ponta și Iohannis. Vă mai amintiți cum eram îndemnați de marii prelați ai bisericii să votăm patriotul român, dar în special ortodoxul român și să nu dăm crezare „străinului” ce candidează pentru locul de la Cotroceni? Asemănător se întâmplă și în Republica Moldova, unde prea fericiții îndeamnă lumea prin conferințe de presă să-l voteze pe Igor Dodon, un mare patriot și un ortodox desăvârșit, aruncând în același timp cu noroi, fără a avea niciun argument pertinent, în Maia Sandu, acuzând-o că a furat miliardul din bancă, acuzând-o de faptul că nu e ortodoxă și mai rău că ar fi sterpă.

Nu pot întelege ce implicații are religia în alegerea unui președinte de stat, mai ales că Moldova nu are nevoie în acest moment de can-can ieftin, ci de niște idei bine puse la punct care pot fi aplicate pentru a putea ridica nivelul de trai și calitatea vieții. În același timp, nu mi se pare democratic. Unde este separarea statului de biserică? Mai ales în alegeri, când cetățenii țării ar trebui sa voteze fără a fi influențați din exterior. Din punctul meu de vedere, biserica ar trebui să stea în banca ei cu sfinții, cu predici, cu crendința, cu chestii de genul acesta, fără a avea implicații în politică pentru că, din această cauză, nici România, dar nici Moldova, nu au un progres de dezvoltare mai alert, stagnând din cauza mentalităților ce sunt demne de Evul Mediu. Mai mult, nu contează nici etnia, nici religia, sexul sau orientarea sexuală atâta timp cât persoana respectivă are idei coerente ce pot fi aplicabile pe termen scurt, mediu și lung.

Și mi se pare foarte trist faptul că nimeni nu spune nimic în privința asta. Înafară unor sloganuri și a veșnicei expresii „Trebuie să scoatem țara din impas”, nu am văzut nimic concret, cu date, cu cifre, cu un plan de aplicabilitate. În schimb, am remarcat prezent clivajul care a persistat în ultimii ani, anume clivajul UE-Uniunea Vamală și, din nefericire, acesta și împarte Moldova în două tabere.

Sper, în final, ca moldovenii să aleagă cu înțelepciune, fără a fi influențați și sper că va fi un număr mare de alegători prezenți la urne că, oricum n-ar fi, există viață și după alegeri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s