TVR sau mizeria publică

sediu-tvr.jpg

Cu ocazia acestui Eurovision, m-am simțit dator să scriu un articol pentru că nu e normal ceea ce se întâmplă. Și zic că nu este normal pentru că totul este privit cu un dublu standard, guvernul dorind să găsească o modalitate de a plăti acea datorie de 10 milioane de euro, iar oamenii din diverse zone ale țării mor sau vor muri de foame că nu vor mai avea un loc de muncă (nu vorbim despre asistații sociali, ci despre oameni care chiar vor să muncească). Voi încerca să fac o paralelă între TVR și CEH (Complexul Energetic Hunedoara), care chiar dacă aparent nu au legătură, sunt fix aceeași chestie, doar privite cu dublu standard.

Se tot aude prin presă și prin popor că se vrea și închiderea minei Lupeni că nu e eficientă și că reprezintă o gaură neagră la bugetul de stat. Ok! De acord până în punctul în care mina Lupeni reprezintă un punct istoric important cu greva din 1929, dar este și un simbol al dizidenței comuniste din 1977, când Ceaușescu a fost închis în mină. Probabil mi se zice acum că sunt sentimental și că acele momente au trecut, iar acum suntem în capitalism unde dacă ești profitabil, poate rămâi, iar dacă nu ești, nu ai de ce să rămâi. Dar stai puțin…uitându-mă peste datoriile către stat, TVR are peste 100 de milioane de euro datorie, în timp ce Complexul Energetic Hunedoara aproape 70 de milioane.

Nu mi se pare normal ca celui cu datorii mai mari să-i dai 10 milioane de euro să-și plătească datoria către Eurovision, care, să recunoaștem, e un concurs discutabil privind câștigătorii, iar pe cei cu datorii mai mici, decizi să începi procedura de închidere. Sunt convins că cu 10 milioane de euro s-ar putea îmbunătații într-o oarecare măsură condițiile și profitabilitatea minei Lupeni, oraș care e monoindustrial. Ce se va întâmpla după?

Un alt exemplu ar mai fi Electrocentrale București, ce are datorii de aproape 210 milioane de euro și are aceeași utilitate: produce energie electrică și căldură pentru cetățeni. Ea de ce nu se închide? Pentru că e București și cum pot rămâne bieții bucureșteni fără căldură. Dar cum pot rămâne bieții mineri și fără căldură și fără loc de muncă? Și-a pus cineva întrebarea asta?

Totul este văzut cu dublu standard…

Reclame

2 gânduri despre “TVR sau mizeria publică

  1. Acum toate sunt cu dus-intors. Mina din Lupeni aduce venituri si caldura populatiei si esti mai revoltat pentru ca e orasul tau natal. Asa si eu as putea fi revoltata de ce nu restaureaza inchisoarea din Rm. Sarat. Electrocentrale Bucuresti ofera caldura cetatenilor deci este si ea utila pentru ca altfel am muri cu totii de frig. Tie cum ti s-ar parea sa stai in casa si sa mori de frig? Nu i-ai injura? Iar Televiziunea Romana este, as putea sa spun, simbolul national. Fiecare tara are propriul post TV national. Daca am pierde si televiziunea am ajunge jos de tot. Asa cum mina este simbol al dizidenței comuniste, asa si Televiziunea Romana are meritul de a fi prima televiziune care a transmis în întregime în direct o schimbare de regim.

    Apreciază

    1. Tu te plangi ca daca s-ar inchide Electrocentrale din Bucuresti ai muri de frig si cum imi permit sa ma gandesc la asa ceva. Bun, dar cei de acolo nu vor muri de frig? Plus ca nu poti spune ca Bucurestiul sta strict in locurile alea de munca, Valea Jiului, in schimb, DA! Rahat cu prima televiziune…acolo a fost vorba de ocazie si pe timpul comunismului nu era alta televiziune inafara de tvr…daca era trinitas in locul tvr-ului ce? Ridicam in slavi trinitas pentru meritul de a da imagini de la acea lovitura de stat? Si da, fiecare tara are propriul ei post TV, dar macar au fac si ceva cu locurile de munca, fiecare putand sa munceasca undeva…nu mai departe de Ungaria, care nu a prea inchis din fabricile/industriile din zonele monoindustriale, ori si daca le-a inchis, a pus altceva la loc.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s