Revoluție sau lovitură de stat?

revolutie1989.jpg

Ca în orice an, în România, apare în luna decembrie simptomul Crăciunului și a Revoluției din 1989. Toți cei din mass media reiau aceleași subiecte care, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să se fi lămurit. Cred că în loc să dezbatem aceleași subiecte an de an doar pe rating, mai bine s-ar fi o zi națională în care să comemorăm victimele incidentelor din 1989.

Trebuie pentru început să facem înțeles faptul că incidentele din 1989 nu pot fi numite lovitura de stat, ci revoluție, deoarece definiția revoluției este aceea de schimbare totală a unui regim politic, ceea ce s-a întâmplat. România a trecut de la un regim totalitar, în care se punea accent pe cultul personalității, nu exista libertatea de exprimare din cauza securității, iar economia era planificată, totul fiind naționalizat. Astăzi, în schimb, regăsim un concept nou, ce nu poate exista în comunism, anume șomajul, avem parte de o libertate de exprimare, oricum ne-am exprima, o putem face, iar cel mai important lucru rămâne economia capitalistă, care deși are multe lacune în țara noastră, totuși este un benefiu enorm, doar prin simplul fapt că există proprietate privată. Totodată, față de anii de dinainte de 1989, în care exista un partid unic (PCR) iar alegerile își știau rezultatele chiar înainte de a începe, avem, dupa 1989, o democrație pluripartidistă în care s-au perindat mai multe partide (mai bune sau mai rele) la guvernare, ceea ce și dă contur democrației noastre.

Sărbători fericite!

 

Reclame

4 gânduri despre “Revoluție sau lovitură de stat?

 1. CA PARTICIPANT LA REVOLUTIA DIN DECEMBRIE 1989,CAND AU TRECUT GLOANTE PE LANGA CAPUL MEU ,CONSIDER CA DUPA 25 DECEMBRIE 1989,REVOLUTIA A DEVENIT O LOVITURA DE STAT! SARBATORI FERICITE PAUL.DAR PENTRU MINE ASASINAREA CUPLULUI CEAUSESCU DE CRACIUN ,A FOST UN BLESTEM ASUPRA NATIUNII ROMANE!
  CARE POPOR SI-O CIURUIT DICTATORII DE NASTEREA DOMNULUI?!,NICI UNUL.

  Apreciază

  1. Sarbatori fericite si dumneavoastra, domnule Octavian! Eu sunt ateu, nu cred in blesteme. Pentru mine Craciunul e strict sarbatoare comerciala, deci in niciun caz nu cred in blesteme. Cat despre altii…imi place sa cred ca noi, romanii de peste tot, suntem unici 🙂
   In rest, ma bucur ca ati scapat de acele gloante!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s