Reformă electorală?

04-ciolos-agerpres-8090140-465x390

Din toate domeniile auzim că se vrea reformă, ba în educație, ba în învățământ, dar există un domeniu care nu a fost atât de mult dezbătut pe cât m-aș fi așteptat eu, anume sistemul electoral și reformarea acestuia.

Știm cu toții că ultima modificare a sistemului electorale datează încă de pe vremea USL-ului (alianța dintre PSD și PNL), care avea ca și câștigate alegerile electorale, la scoruri impresionante, încă dinainte să înceapă. Modificarea, ce e actuală până în prezent, constă în alegerea primarilor și a consiliilor județene într-un singur tur de scrutin, fapt ce, în actuala componență de partide, nu ajută pe nimeni, existând cele două partide PSD și noul PNL (fuziunea dintre PNL și PDL) care stau umăr la umăr în toate sondajele, ambele având între 30 și 35% din electorat. Prin aceasta, pe lângă faptul că partidele nou formate (minim 3 membri) nu ar avea nicio șansă, primarii și consilierii județeni nu ar asigura o bună reprezentativitate a cetățenilor din localități, respectiv județe.

De altfel, atât Constituția României, cât și codul bunelor practici electorale scris de către Comisia de la Veneția, permit schimbarea sistemului electoral, chiar dacă este mai puțin de un an până la alegeri, deoarece nu este interzisă îmbunătățirea drepturilor electorale ale cetățenilor.

Astfel, o adevărată reformă electorală, pentru mine, ar însemna alegerea primarilor și a consiliilor județene în două tururi de scrutin pentru că ar putea da o șansă partidelor mici, abia înființate, și ar crește într-un mod clar reprezentativitatea cetățenilor și a intereselor acestora. Totodată, aș propune și un prag de 50% prezență în secțiile de vot din rândurile cetățenilor pentru a putea avea un efect mai mare aceste schimbări.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s